Soare Bronz sănătos 6

LA MARE, la SOARE!

Bucurie pentru suflet!

Draga mea, știi si tu, totul se învârte in jurul soarelui, fara el nu ar fi viața pe pamant si nu ar fi atâta lumina, incantare si căldura… Iubim soarele!!

Dar…

Protejează-te inteligent de razele solare si fa-ti un bronz sănătos!

Soare Bronz sănătos 3

Hai sa iți explic:

Radiația solara se manifesta sub forma unui spectru continuu, de la 200 la 400 nanometri.

Astfel:

– radiația UVC (200-290 nm) este in întregime absorbita de stratul de ozon;

– radiația UVB (290-320 nm) pătrunde in atmosfera si este responsabila de producerea arsurilor cutanate;

– radiația UVA (320-400 nm) pătrunde in atmosfera si este responsabila – in exces – de imbatranirea prematura, deteriorarea fibrelor de colagen si elastina, apariția alergiilor si din păcate  favorizează apariției cancerelor de piele.

Factorul de protecție solara (SPF) reprezintă cantitatea de radiație pe care pielea o poate primi pana când începe sa se inroseasca, atunci când folosești o crema cu protecție, fata de situația in care pielea nu este protejata.

Soare Bronz sănătos 4

Astfel, daca in mod normal, fara protecție, pielea ta începe sa se inroseasca, sa spunem, dupa 2 minute de stat la soare, prin aplicarea unei creme cu SPF 15 poti sta la soare de 15 ori mai mult, adică o jumătate de ora, iar prin aplicarea unei creme cu SPF 30 poți sta o ora in soare.

SPF-ul este un indicator specific fiecărei persoane si e influențat de o serie de factori precum sursa de lumina (spectru, intensitate), cantitatea aplicata, reacția pielii, etc.

Intrucat SPF masoara timpul necesar pana la irosirea/arderea pielii, a afirma ca un produs are un SPF 15 este echivalent cu a spune ca acel produs asigura protecție UVB cu un timp de multiplicare de 15 ori fata de timpul normal de irosire a pielii.

Simpla menționare a factorului SPF pe un produs nu înseamnă ca acesta protejează si de radiația UVA.  De aceea, verifica pe eticheta produsului daca acesta filtrează si radiația UVA.

Factorul de protecție solara inscripționat pe orice produs poate fi eficient atâta timp cat acesta este aplicat in doza necesara: 2 mg/cm2. In traducere libera, înseamnă ca trebuie folosite aproximativ 0,5 grame de loțiune pentru fata si gat si 30 de grame sau mai mult, pentru întregul corp.

Deși uneori cantitatea pare foarte mare datorita formulei mai grase a produselor de protecție solara, este important ca instrucțiunile de utilizare sa fie urmate pentru o protecție solara eficienta.

Aplicarea insuficienta lasă pielea vulnerabila in timpul expunerii, efectul de protecție fiind mult mai scăzut. Astfel, aplicând jumătate din cantitatea necesara de produse cu SPF 30, nu se obține o protecție echivalenta cu cea a produselor cu SPF 15 ci, mai degrabă, a celor cu SPF 7 si 9.

Soare Bronz sănătos 2

Știai ca?…

– Sticla nu blochează razele UVA, ci filtrează doar razele UVB. Așadar, daca lumina poate trece prin ea, același lucru il pot face si razele UVA?

– Când creste altitudinea, creste si expunerea la radiațiile solare?

– Autobronzantele nu protejează. Ele doar iți colorează pielea printr-o reacție chimica?

– Expunerea la soare implica riscuri pe termen lung?  Efectele daunatoare ale expunerii la raze UV se cumulează in timp. Expunerea repetata influențează capacitatea pielii tale de a se reface, însa efectele devin vizibile foarte târziu.  O singura zi de expunere la soare fara a te proteja este suficienta pentru a ataca sistemul imunitar al pielii!

– Efectele vizibile ale deteriorării celulelor apar la câteva ore de la expunere – de la 2 la 24 de ore.

– Tipurile de piele I, II si III (conform clasificării Fitzpatrick) sunt cele mai predispuse la apariția eritemelor si ar trebui protejate.

 La nivel mondial, in fiecare an se înregistrează intre 2 si 3 milioane de cazuri de cancer de piele si 132.000 cazuri de cancer de piele de tip melanom. Conform statisticilor oferite de Fundația pentru Cancer de Piele, unu din trei cazuri de cancer este cancer de piele, iar unu din cinci americani este diagnosticat de cancer de piele.